Tensiunea arterială ideală: mituri și fapte despre tensiunea arterială ideală
Tensiunea arterială ideală - știm că ar fi minunat să o atingem, dar adesea nu știm ce valori exacte să căutăm. Deoarece sănătatea inimii și tensiunea arterială ideală sunt fundamentul longevității, este extrem de important să fim informați. Citiți mai departe - demontăm toate miturile cu privire la rețetele de casă pentru tensiunea arterială, simptomele acesteia și practicile privind scăderea ei.
Aproximativ jumătate dintre oameni habar nu au că au hipertensiune arterială deoarece nu resimt niciun disconfort în stadiile incipiente ale bolii.
Cele mai frecvente 12 mituri despre tensiunea arterială:
- Dacă mă simt bine, nu pot avea tensiune arterială ridicată.
- Hipertensiunea poate fi vindecată.
- Vinul este sănătos pentru inimă, așa că pot bea cât de mult vreau.
- Nu pot face nimic împotriva hipertensiunii arteriale moștenite.
- Nu am nicio problemă, am nevoie doar de un medic care să-mi măsoare tensiunea din când în când.
- Dacă tensiunea mea arterială scade sub influența medicamentelor, pot să nu le mai iau.
- Nu adaug alimente la dieta mea, așa că nu sunt expus riscului de hipertensiune arterială.
- Folosesc doar sare kosher sau sare de mare, care sunt opțiuni cu conținut scăzut de sodiu, deci am consumul sub control.
- Nu sunt supraponderal, nu fumez, deci nu există riscul de a suferi de hipertensiune arterială.
- Hipertensiunea arterială este același lucru cu o frecvență cardiacă rapidă.
- Hipertensiunea arterială are o serie de simptome după care o putem recunoaște cu ușurință.
- Persoanele cu hipertensiune arterială sunt nervoase, transpiră, au probleme cu somnul și au fața înroșită; eu nu sufăr de niciunul dintre aceste simptome, deci nu pot avea hipertensiune arterială.
Am pregătit un rezumat detaliat al informațiilor pe care ar trebui să le știți despre tensiunea arterială.
Ce înseamnă mai exact tensiunea arterială?
Inima este o pompă mică, dar puternică, care bate constant. Presiunea creată de inimă necesară pentru a pompa sângele prin vasele de sânge se numește tensiune arterială.
Pe măsură ce mușchii inimii se contractă, sângele este împins prin artere - apare valoarea sistolică (superioară) a tensiunii arteriale.
Valoarea diastolică (inferioară) este presiunea reziduală înainte de următoarea contracție a mușchiului inimii. Valoarea optimă a tensiunii arteriale ar trebui să fie cuprinsă între 120/80 mmHg.
Care sunt simptomele presiunii ridicate?
Din păcate, adesea niciunul. Dacă tensiunea crește imperceptibil, treptat, de-a lungul anilor, organismul se obișnuiește cu ea. Dacă nu ar fi tensiometrul, nici nu ați ști că aveți tensiune arterială ridicată. Acest lucru se întâmplă chiar și în cazul valorilor alarmante ale presiunii. Dacă tensiunea crește brusc, este posibil să simțiți simptome.
Pentru mulți oameni, tensiunea arterială ridicată este o durere de cap. Este posibil să simțiți dificultăți de respirație, degetele sau membrele se pot contracta sau vă poate curge nasul. Aceste simptome nu înseamnă întotdeauna hipertensiune arterială și chiar invers, hipertensiunea arterială nu le arată întotdeauna.
Ce valori sunt deja considerate tensiune arterială ridicată?
Valorile optime ale tensiunii arteriale la o persoană sănătoasă sunt de până la 120/80 mmHg. Valorile de peste 140/90 mmHg măsurate în repaus înseamnă hipertensiune arterială. Acestea sunt, de asemenea, valorile prag pentru momentul în care trebuie început tratamentul pentru hipertensiune arterială.
Pentru majoritatea pacienților tratați, tensiunea arterială țintă este sub 130/80 mmHg. Chiar și la pacienții vârstnici de peste 65 de ani, aceasta nu trebuie să depășească valorile de 140/80 mmHg. Atunci când se măsoară tensiunea arterială, este important să se măsoare și ritmul cardiac: aproximativ 60 de bătăi pe minut este optim. O frecvență cardiacă de peste 80 de bătăi pe minut în repaus este considerată riscantă la hipertensivi, indiferent de vârstă.
Care sunt riscurile pe termen lung ale hipertensiunii arteriale?
Fără tratament, hipertensiunea arterială poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv atacuri de cord, probleme circulatorii și probleme renale. De asemenea, este una dintre cauzele frecvente ale accidentului vascular cerebral.
Dintre organe, hipertensiunea arterială este deosebit de dăunătoare pentru inimă, creier, vasele de sânge, rinichi și ochi. Pacienții cu hipertensiune arterială au, de asemenea, un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta diabet. De asemenea, acesteia i se atribuie orbirea și afectarea cognitivă. Hipertensiunea necontrolată cauzează boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale la nivel mondial, dar poate fi prevenită.
Fiind una dintre cele mai frecvente boli cronice, hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru multe alte boli cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, infarctul cerebral, boala coronariană cronică și infarctul miocardic. Prin urmare, aceasta trebuie tratată precoce pentru a preveni apariția multor complicații grave.
De exemplu, știați că, până în 2025, se așteaptă ca până la 1,56 miliarde de adulți din lume să sufere de hipertensiune arterială? La nivel mondial, mai mult de unul din trei adulți are hipertensiune arterială. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, hipertensiunea arterială afectează peste 1,28 miliarde de persoane din întreaga lume, însă doar 1 din 5 persoane își controlează tensiunea arterială ridicată.
În Slovacia, mai mult de un milion de pacienți sunt monitorizați în prezent pentru hipertensiune arterială. Studiile sugerează că până la 50 % dintre toți hipertensivii nu sunt controlați, astfel încât numărul persoanelor cu hipertensiune arterială din Slovacia ar putea ajunge la două milioane.
Ce crește tensiunea arterială?
Tensiunea arterială este crescută de mai mulți factori care sunt legați de modul de viață actual. Hipertensiunea arterială este mai frecventă dacă o persoană este obeză, dar consumul excesiv de alcool, fumatul, lipsa de activitate fizică și stresul sunt, de asemenea, probleme, deși hipertensiunea arterială poate fi, de asemenea, ereditară.
Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii
Dacă ați fost diagnosticată cu hipertensiune arterială în sarcină, medicul dumneavoastră va alege medicamente care sunt sigure în sarcină și au fost utilizate de mult timp. Hipertensiunea arterială în sarcină dispare după naștere. În același timp, fiți atentă și mai târziu, deoarece riscul de a dezvolta hipertensiune arterială este mai mare la dumneavoastră.
Uneori, în sarcină, hipertensiunea apare împreună cu excreția crescută de proteine în urină. Această afecțiune se numește preeclampsie. Preeclampsia apare cel mai adesea în ultimul trimestru de sarcină.
Ce să fac pentru a nu avea hipertensiune arterială?
- Faceți mișcare în mod regulat: mersul pe jos, înotul, ciclismul și alte sporturi de anduranță sunt cele mai bune.
- Renunțați la țigări și la consumul excesiv de alcool.
- Adaptați-vă dieta pentru a reduce aportul de sare și mențineți o dietă variată. Experimentați cu ierburi și condimente în locul sării consistente.
- Nu mâncați în exces. Stabiliți o fereastră de timp de 8 ore în care mâncați și nu mâncați sau beți nimic care să conțină calorii pentru restul de 16 ore ale zilei, inclusiv somnul. Corpul tău are nevoie de o pauză de la consumul constant de alimente.
- Învățați să gestionați stresul pentru a evita anxietatea inutilă. Vorbiți cu un terapeut sau un antrenor.
Rețete de casă pentru hipertensiune arterială
Puteți încerca usturoiul, sfecla roșie sau spanacul pentru a vă scădea tensiunea arterială. Dintre plantele medicinale, păducelului, coada-șoricelului sau teiului li se atribuie efecte benefice asupra tensiunii arteriale. Cu toate acestea, le considerăm doar ca o completare a tratamentului, nu le folosiți pentru a înlocui recomandarea medicului și medicamentele prescrise de acesta. De asemenea, suplimentele nutritive precum magneziul, capsulele de omega-3 și vitaminele B pot ajuta la menținerea sănătății inimii. Cu toate acestea, este important să rețineți că acestea sunt încă suplimente și nu este ideal să vă bazați doar pe ele.
Sperăm că am reușit să vă ajutăm cu articolul nostru și că sunteți capabil să vă prioritizați tensiunea arterială ideală. Corpul tău îți va mulțumi.
Resurse:
https://academic.oup.com/eurheartj/article/39/33/3021/5079119
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/diagnosis-treatment/drc-20373417
http://pfyziolklin.upol.cz/?p=993